Interjú

Interjú Nagy Katalin ultramaraton futóval, többszörös csúcstartóval

A tíz éve az Egyesült Államokban élő Nagy Katalin 2014-ben a Dél-Karolina-i 24 órás versenyen 20:01:06 idővel új amerikai rekordot állított fel 200 kilométeren. Több híres és hosszú verseny győzelme is a tarsolyában van.

Nagy Katalin edzéseit Magyarországól irányítják, edzője Lőrincz Olivér, de gyakran indul US színekben. Életéről, edzéseiről, terveiről kérdeztük.

1. Milyennek látod az elmúlt 2014-es évet az előtte lévő éveidhez képest?

A futást tekintve a 2014-es év a legeredményesebb évem volt. Több versenyen indultam, ahol sikerült a saját időimen javítani. Szeptemberben a Spartathlonon második lettem a női mezőnyben és decemberben futottam egy 24 órás versenyen ahol 243,7 km-el az első helyen végeztem. Ez minden idők második legjobb 24 órás ideje az USA-ban és új 24 órás rekord atlétika pályán.

2. Mik a céljaid, terveid 2015-ban?

A fő céljaim áprilisban a 24 órás világbajnokság és szeptemberben a Spartathlon. Néhány helyi versenyen is indulni szeretnék. 

3. Számodra mi a  legnagyobb motiváció egy-egy verseny előtt és közben? Több órás versenyen már komolyan fejben is ott kell lenni. Neked mi a titkod?

Próbálok  minél kevesebbet a versenyre koncentrálni. Soha nem nézem meg a pályát verseny előtt és azt sem hogy kik indulnak. Ez nem hanyagság a részemről, tudatosan csinálom így.  Álltálában, verseny közben csak a jó dolgokra gondolok és szerencsére vannak órák amikor teljesen kikapcsolok. Szeretek futni, de nem szeretnem, hogy az életem csak a futásról szóljon. Próbálom az egyensúlyt tartani munka-magánélet és futás között. 

4. Hogyan szoktál edzeni, mi a kedvenc távod , tereped , edzésmódszered?

Hétköznap délután, munka után szoktam edzeni, hétvégén reggel. Szombat-vasárnap mindig hosszabbakat futok. 40-50 km. Kinézek egy helyszínt pár hónapig az a kedvenc, aztán ha meguntam másik területet választok. Most egy tó korul futok, majdnem minden alkalommal. 5 km-es körök.

5. Van-e valamilyen speciális táplálkozási szokásod, akár a hétköznapokban akár verseny közben? Mik a kedvenc ételeid?

Nincsenek speciális igényeim, szokásaim. Nem vagyok válogatós, mindent megeszek. Nagyon szeretem a csokoládét, azért az jó ha kéznél van verseny közben. :)

6. Mivel foglalkozol civilben, és az edzéseidet, versenyeidet hogyan tudod összehangolni a civil életeddel?

Házak felügyelésével, szervizelésével, karbantartásával foglalkozom. Ide tartozik a takarítás, a tulajdonos személyes ügyeinek intézése, állatok gondozása, felügyelete. Sokat dolgozom, legtöbbször hétvégén is, néha  egy-egy edzés kimarad a munka miatt.

7. Van e olyan távod versenyed, amit idén meg nem, de később nagyon szeretnél lefutni? Mi az, ami téged megragad egy versenyben? A táv , a nehézség, a környezet, az ellenfelek?

Szeretnek indulni a Badwater-en és a Western State-en. Az ellenfeleket soha nem nézem. A kihívás fog meg, az hogy picivel többet fussak és nehezebb terepen mint eddig. A Spartathlont is ezért választottam. Számomra is izgalmas volt, hogy bírom a plussz terhelést, hiszen soha nem futottam 29 órát előtte. 

8. A legtöbb sportolónak vannak példaképei, olyan testi-lelki szellemi segítői, akik vele vannak sport közben. Neked vannak ilyenek a környezetedben? Mesélnél róluk?

A barátnőim szoktak elkísérni a versenyekre. Mindig csodalom, hogy ott vannak velem és nagyon hálás vagyok nekik. Ami számomra azért is nagy szó, mert egyik sem futó és mégis végig csinálnak velem mindent versenyt. Az egyik barátnőm februárban fogja futni élete első félmaratonját. Nagyon büszke vagyok rá. Két evvel ezelőtt még súlyproblémái voltak. Most szemmel látható a változás! 

9. Mit üzennél azoknak, akik maguk is egyre hosszabb távokat futnak vagy terveznek futni?

Fontos a fokozatosság és a türelem! Én az első évben 2x sérültem le mert, ész nélkül edzettem. Ha elég kitartó és elhatározott vagy a befektetett munkának eredménye lesz. :)

Köszönjük! Sikeres évet!

Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
Szabó Dáviddal a Spartan Beast miskolci futama után ...
2018 okt. 21
Szabó Dáviddal a Spartan Beast miskolci futama után ...
2018 okt. 21
A Tefutsz márciusi operatív gyűlésén az OB futamokról és a ...
2018 márc. 21
A Tefutsz márciusi operatív gyűlésén az OB futamokról és a ...
2018 márc. 21
(UNAA – Ultimate Ninja Association) Az akadálysport ...
2019 febr. 26
(UNAA – Ultimate Ninja Association) Az akadálysport ...
2019 febr. 26
A kaposvári KE Cross Run versenyről beszélgettünk a verseny ...
2019 márc. 29
A kaposvári KE Cross Run versenyről beszélgettünk a verseny ...
2019 márc. 29

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top