Interjú

Ian Adamson, az International Obstacle Racing Federation (IOSF) elnöke

Ian Adamson egy olyan nemzetközi sport szövetség elnöke és alapítója, amelyik az elmúlt és az elkövetkező években meghatározó szerepet fog játszani a tömegsportban. Ez a terep akadályfutás, nemzetközi nevén OCR („obstacle course racing”), amely már ma is átszövi a hétköznapi sportéletet, de rövid időn belül a profi sportban is megjelenik (ld. Rea Kolb interjú).

A Fédération Internationale de Sport d’Obstacles (FISO) nemzetközi szervezet 2014-ben alakult meg, elsősorban a tömegsportbázis növelése, népszerűsítése és a sportág olimpiai szereplésének előkészítése miatt. A sportág nyelve az angol, így talán jobban ismert az International Obstacle Sport Federation (IOSF) néven.

Ian Adamson különleges sportkarrierje

Guinness World Records leghosszabb távolság 24 órás evezésben (1997, 2004.)

11-szeres Adventure Race világbajnok, 1995-2006 között számos televíziós közvetítés szervezője, producere

2007-2014 között a Newton Shoes Company fejlesztési igazgatója, sportolók, versenyzők tanácsadója

Könyvek: Runner's World Guide to Adventure Racing; Adventure Racing the Ultimate Guide; Complete Guide to Adventure Racing; The Thrill of Victory, The Agony of my Feet

Wikipedia

A sporttal két oldaláról is kapcsolatban voltál, hiszen versenyzőként és üzletemberként is komoly háttered van. Gondolod, hogy ez a sportpolitikai vezető pozíció szintén illik hozzád?

Ian Adamson: Igazság szerint korábban tagja voltam a Sydney-i olimpiai bizottságnak a 80-as években, így ez a sportpolitikai szerep nem áll távol tőlem. A sport nemzetközi kapcsolati rendszere, versenyzői és módszertani sokszínűsége különleges kihívás, hiszen a célunk az, hogy minél több ország bevonásával elérjünk sok millió sportolót, akik eddig nem érezték meg ennek a sportágnak a nagyszerűségét. A költségvetés és a média kiemelt szerepet játszik ebben, a mai világban nem lehet nagy média kampányok nélkül elérni az embereket. A riói olimpián közel 4 millárd nézőt vártak közvetítésekre, az NBC nagyjából fejenként 1 dollárért vette meg a közvetítési jogokat.

A sport átszövi az elmúlt több évtizedes múltadat, amelyben erős szerepe van a média megjelenéseknek. Ez hogyan jött nálad, hogyan váltál sportolóból sportmarketingessé?

IA: Természetesen a kalandversenyek kapcsán. Eleinte csak technikai igazgatója voltam kalandversenyeknek, de ennek kapcsán nekem kellett eligazítani a fotósokat, TV stábokat. Így lassan szoros kapcsolatba kerültem velük, láttam azt, hogyan lehetne jobb felvételeket készíteni. Innentől kezdve már nem volt megállás, gyakran kértek fel, hogy koordináljam egy-egy verseny média megjelenését. Később a Newton Running Co. fejlesztési igazgatójaként is sok alkalmam volt a médiával kapcsolatban maradni, akár a termékekkel, akár az edzésmunkával kapcsolatban.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Elsősorban a kalandversenyeken van kiemelkedő tapasztalatod, eredményed. Egy több napos adventure verseny más, mint egy OCR verseny. Hogyan látod a terepakadályfutást a kalandversenyekhez képest?

IA: Lehet, hogy ettől vagyok ismert, de két olimpiai számban is versenyeztem (kajak és vitorlázás), de soha nem az volt a nagy élmény, amikor egyénileg győztem. Igaz elértünk csapatgyőzelmeket is, de a kalandversenyzés volt az, ahol valóban megtaláltam azt a többletet, amit kerestem. Ott szereztem tapasztalatot a médiában, a vezetésben, az irányításban is. Azt gondolom, hogy a terepakadályfutás azért is nagyszerű sportág, mert ötvözi az olimpiai és a kaland sportokat, ráadásul nagyszerűen jeleníthető meg a médiában. Így az OCR ebből a szempontból is szerencsés kombináció.

Hogyan írnád le ezt, mi az OCR lényege?

IA: A modern OCR egyértelműen a kalandversenyekből indul ki, az 1990-es években még a sprintversenyek gyakorlatilag azonosak voltak, de a kalandversenyeken extra felszerelést kellett használni (pl. kenu, kerékpár, tutaj). A mai OCR-hez hasonló "sport" elsősorban George Herbert eseményei (Parcours kb. 1902-1905 körül, amely részben a Francisco Amorós Nouveau Manuel Complet d'Education Physique, Gymnastique et Morale, 1847) alapján alakult ki. A közelmúltban az OCR stílusú versenyek modern katonai akadályfutásként jelentek meg, amit erősen befolyásolt Lt. Col. William az Egyesült Államokban 1941-ben elindított sorozata, majd az 1987-ben Angliában elindult "Tough Guy" versenysorozat.

Az OCR-ben szerzett tapasztalataim a húsz évvel ezelőtti sprint kalandversenyeken alapulnak, a mai OCR futamok több épített akadályt és kevesebb versenyzői felszerelést használunk. A sport ág értékrendje változik, és ez biztosan nem is marad abba. Célunk az, hogy a sport értéke egyre nagyobb legyen, mind lelkileg-fizikailag, mind az élményt tekintve. Ma már jogos azt mondani, hogy az OCR versenyek élmény értéke fordítottan arányos a felkészüléshez szükséges idővel, azaz hatalmas szórakozást nyújt viszonylag kis befektetéssel. A sportérték természetesen a felkészülés minőségétől és mennyiségétől függ, azt nem lehet elkerülni!

Ian Adamson OCR FISO 11

Olimpia. Említetted, hogy az egyik elsődleges célja a nemzetközi szövetségnek a sportág olimpiai szereplésének biztosítása. Mi szükséges ehhez, milyen nehézségekkel kell szembenézni?

IA: Az OCR-ben működő szervezeteket szintén motiválja az olimpiai lehetőség a saját eseményeiken keresztül ezért tesznek is, az IOSF a nemzetközi munkára és szabályrendszerre koncentrál. A hivatalos elismerés elérése összetett folyamat, tekintve, hogy a nemzetközi rendszerben 207 elismert ország van, amelyek mindegyike potenciálisan rendelkezik egy Nemzetközi Szövetség (IF )hez tartozó Nemzeti Szövetséggel (NF). Küldetésünk az Obstacle Course Racing és a hozzá kapcsolódó sportok, módszerek, szabályok, rendszerek előmozdítása az egész világon, az OCR bevezetése a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által meghatározott követelmények teljesítésével.

Miért fontos, hogy az OCR olimpiai sportág legyen?

IA: A média érték és az organikus növekedés a mai világban sajnos kizárják egymást! Ezért bármennyire is nem ezt tartjuk helyesnek, a sportág jövőjének érdekében (ti. minél több emberhez eljusson, minél több ember próbálja ki és élvezze) a médiát maximálisan igénybe kell venni. Ennek pedig egy sportág szempontjából az egyik leghatékonyabb eszköze az olimpiai szereplés. A mi szerepünk ebben az, hogy a sportág értékeit maximálisan megtartva és ellenőrizve érjünk el minél nagyobb média értéket, ahol a nézők és a hirdetők is elégedettek, a sportolók pedig a nézők közül kerülnek ki egyre nagyobb számban. A nemzetközi szabályok szükségesek a globális elismeréshez és rangsorhoz, de ez nincsen és nem is lesz hatással a sportág lebonyolítására és jellegére!

Aktívan dolgozunk a televíziós adásokon, az amerikai és nemzetközi gyártási és integrációs kérdéseken, hogy megkönnyítsük ezt a folyamatot, minél hamarabb nemzetközi szinten ismertté és elfogadottá tegyük az OCR sportot. Az Egyesült Államokban már komoly nézettségi és ismertségi mutatói vannak a terepakadályfutó eseményeknek vagy az olyan kapcsolód eseményeknek, mint az American Ninja Warrior.

Ian Adamson OCR FISO 5

Egy talán kényes kérdés. A kezdeti időszakban a Spartan Race jelen volt az IOSF megalakulásánál, de ma már nem játszik kiemelt szerepet. Mi történt, a Szövetség hogyan kapcsolódik a nagy versenysorozatokhoz?

IA: A Spartan Race volt az egyik alapítója az IOSF-nekt, és akkor Joe Desena megkérdezte tőlem, hogy lehetséges-e a sportágat az olimpiára vinni. Természetesen akkor még nagyon gyerekcipőben jártunk, de a meglévő nemzetközi kapcsolatok alapján csak azt tudtam mondani, hogy „most nem valószínű, de hamarosan az lesz”. Az viszont nagyon hgamar kiderült, hogy egy erős üzleti márka, mint pl. a Spartan Race nem lehet alapja egy nemzetközi olimpiai rendszernek.

A Spartan Race ezután gyorsan visszalépett befolyásoló szerepétől, de továbbra is tagja maradt a szervezetnek, akárcsak más erős üzleti márkák, akikkel többnyire jó és erős a viszonyunk. Az IOSF általában támogatja a sportághoz tartozó, kapcsolódó szervezeteket, de nemzetközi szinten csak egységes és ratifikált sportként léphet fel, a NOB által megfogalmazott feltételek szerint.

Mit gondolsz arról, hogy az új, fiatal, egyedi események is lehetnek tagjai, részei a nemzetközi OCR sorozatnak? Emiatt szükséges mindenkinek egységes szabályrendszerben gondolkozni?

IA: Remélem, hogy minden szervezőnek, szervezetnek érdeke, hogy támogassa a sportág szélesebb megismertetését. A nagy álmom, hogy ezek az emberek segítsenek összehangolni a sportot, juttassák el minél több emberhez, és teremtsenek lehetőséget az embereknek, hogy fejlődhessenek edzésében, egészségében és jólétében. Nem kellenek teljesen egységes szabályok, minden verseny, esemény lehet más, de a nemzeti bajnokságok, a nemzetközi versenyek rendszerének egységesnek kell lenni. Fontos, hogy minél több eseményen keresztül juttassuk el az embereknek azt az üzenetet, hogy éljék meg a kalandjaikat, merjenek felszabadulni, akarjanak egészségesek lenni és tegyenek is ezért! Úgy látom az OCR az egyik legalkalmasabb sportág ehhez, és ez az egyik fő oka, hogy részt veszek az IOSF munkájában. Nagyon nem mindegy, ha a z OCR versenyeket nézők közül akár csak néhány millió feláll és elindul sportolni!

 Edzések, edzéstervekwww.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknekwww.cegedzes.hu 

Az OCR mint iparág inkább a tömeges részvételre támaszkodik az elmúlt évtized példái alapján, nem pedig az elitversenyekre. Az IOSF inkább az elit szintjére koncentrál vagy számára is fontos a tömegsport?

IA: Ez egy nagyon fontos kérdés, nagyon fontos megtartani és fejleszteni mindkét tábort! Az elit versenyzők olyan hősök, akik képesek ösztönözni és motiválni a tömegeket. Kiemelten kell kezelni ezért őket, velük együtt kell majd kialakítani a sportág jövőjét! Ehhez a média tudatos és megfelelő használata elengedhetetlen! Azonban az IOSF elsődleges célja azonban, ahogyan azt az előbb is említettem a tömegsport, a minél nagyobb számú ember megmozgatása. A világon jelenleg talán 100 ember van, aki az OCR versenyzésből él, több ezer van, aki potenciálisan pár éven belül lehet élversenyző, de milliók vannak, akik egyszerűen csak szeretik ezt a sportot, a kihívásokat, kalandokat, a közösséget és a lelki és testi előnyöket.

Köszönöm az interjút, a magyar sportolók és a magyar OCR események nevében!

Forrás: Tóth Viktor, www.akadalyfutas.hu |

Forrás: Tóth Viktor | ianadamson.com | obstaclesports.org  |

Utoljára frissítve: szombat, 17 február 2018 21:24
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
Mészáros László ismét a célkeresztben (korábban itt írtunk ...
2018 okt. 26
Mészáros László ismét a célkeresztben (korábban itt írtunk ...
2018 okt. 26
Az Extreme Trail Hungary Sportegyesület 2018.április 28-án ...
2018 ápr. 16
Az Extreme Trail Hungary Sportegyesület 2018.április 28-án ...
2018 ápr. 16
Eplényben második alkalommal rendezték meg a Spartan Race ...
2016 jún. 06
Eplényben második alkalommal rendezték meg a Spartan Race ...
2016 jún. 06
A kaposvári KE Cross Run versenyről beszélgettünk a verseny ...
2019 márc. 29
A kaposvári KE Cross Run versenyről beszélgettünk a verseny ...
2019 márc. 29

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top